Strategia de domnie [masurile interne]

Posted: septembrie 17, 2010 by ForSaKeN in Vlad Tepes
Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Considerand ca nu este suficient de puternic pentru a se angaja intr-o lupta cu sultanul, Vlad s-a vazut nevoit sa plateasca tribut.
A folosit timpul astfel abtinut pentru a se debarasa de tradatori si a se organiza. A fortificat Targovistea si a construit cetatea de la Poienari.
Cunoscand firea nestatornica a boierilor si-a schimbat sfatul domnesc inconjurandu-se cu oameni noi ce se dovedisera loiali lui.
Deoarece in timpul ceremoniei de incoronare care a avut loc la Curtea de Arges boierii au fost nevoiti sa depuna juramantul de credinta, a avut posibilitatea de a porunci executarea imediata a boierilor ce-l criticau fatis.
Se crede ca juramantul de credinta avea urmatoarea forma:

Jurati voi pe aceasta sfanta Evanghelie si pe Sfanta Cruce sa fiti intr-un cuget si intr-un gand cu domnul [Vlad] voievod, fiul lui [Vlad] voievod, sa-l ascultati si sa-i fiti credinciosi, pe fata si in taina, fara sa-i ascundeti vreo taina, atata timp cat va trai el si veti trai si voi si sa nu-lk tradati nici sa uneltiti impotriva lui. Daca il tradati, daca uneltiti impotriva lui, daca nu-i sunteti credinciosi, veti fi afurisiti si respinsi de Sfanta Treime si de cele sapte sinoade; si ceeace s-a intamplat zidurilor Ierihonului, Sodomei si Gomorei, lui Iuda si lui Arie vi se va intampla si voua; si veti avea soarta lui Ana si a lui Caiafa si a celor care au rastignit pe Hristos.

[preluat din „Dracula” de Matei Cazacu, pag. 128]

Boierii ce s-au declarat de la bun inceput impotriva sa au fost trasi in teapa impreuna cu tot neamul lor, iar altii au fost „crutati” fiind folositi la muncile silnice in folosul domnitorului. Tuturor le-au fost confiscate averile.
Se crede ca pentru a-i atrage in capcana pe toti potentialii tradatori a recurs la urmatorul siretlic:

I-a poftit in propria casa pe toti boierii mici si mari din tara sa; cand ospatul s-a incheiat, s-a intors catre cel mai batran si l-a intrebat de cati voievozi sau domni care au stapanit in acea tara isi aminteste. Acela i-a spus ce stia; i-a iscodit si pe ceilalti, tineri si batrani, si l-a intrebat pe fiecare de cati isi aminteste. Unul a zis cincizeci, altul treizeci, unul douazeci, altul doisprezece, si nici unul nu era atat de tanar incat sa-si aminteasca [mai putin de] sapte. Atunci a pus sa fie trasi in teapa toti acesti boieri, care erau in numar de cinci sute.

[preluat din „Dracula” de Matei Cazacu, pag. 166]

Fragmentul face parte dintr-o povestire germana, iar cifrele sunt evident exagerate, dar aceasta scena a fost recunoscuta chiar si-n letopisetul Tarii Romanesti [revizuita si tradusa in romana in sec. XVII], adaugandu-se cateva detalii privind motivatia psihologica si modul in care boierii au fost trimisi la „munca in folosul comunitati”.

Vlad voevod Tepelus.
Acesta au facut cetatea de la Poenari si au facut si sfanta manastire da la Znagov. Mai facut-au un lucru cu orasanii da la Targoviste pentru caci dovedise ca boerii targovisteni l-au ingropat pa un frate al lui da viu. Si pentru ca s-afle adavarul, cautand pa frate-sau in groapa, l-au gasit cu fata in jos.
Ci cand au fost in zioa da Paste, fiind toti orasanii la ospete, iar cei tineri la hore, asa fara da veste, pe toti i-au cuprinsu. Deci cati au fost oameni batrani, pe toti i-au intepat, da au ocolit targul cu ei, iar cati au fost tineri cu nevestele lor, cu juni, cu fete mari, asa cum au fost impodobiti in zioa Pastelor, pe toti i-au dus la Poenari, da au tot lucrat la cetate pana li s-au spart toate hainile pa dansi si au ramas toti goli la piei. Pentru aceia i-au scos numele Tepelus. Domnit-au ani 15.

[preluat din „Dracula” de Matei Cazacu, pag. 168]

╠ Articole relationate: ╣
Lista completa a articolelor despre Vlad Tepes
Lista completa a articolelor despre contele Dracula

Lasă un comentariu