Dracula vs. Dracula

Ma refer bineinteles la Vlad Dracula vs. contele Dracula!

§۞§ Vlad Tepes §۞§

Primul, Vlad al III-lea – principe si mai apoi voievod al Valahiei [Tara Romaneasca, partea de sud a Romaniei actuale], era cunoscut sub mai multe denumiri in perioada vietii.
Vlad TepesVlad Dracula era o porecla pe care o primise in copilarie la curtile nobile. Tatal sau, Vlad al II-lea purta in tara sa numele de Vlad Dracul, iar prin adaugarea unui „a” la numele acestuia era evidentiata tocmai relatia dintre cei doi. Vlad Dracula era fiul lui Vlad Dracul.
Vlad Dragula [forma populara: Dragulea] este numele prezent in documentele de origine religioasa, catolica [ex: corespondenta cu papa Pius al II-lea sau anumite scrisori trimise lui Corvin]. Primele versiuni ale brosurilor in germana care au aparut in prima parte a anului 1463 contineau acest nume.
Vlad Tepes este numele sub care era cunoscut mai ales de catre dusmanii sai si de catre taranii ce ii slujeau in timpul vietii, datorita metodei preferate de tortura folosite – trasul in teapa!

§۞§ Vlad Tepes in viziunea lui J.G.Sanchez §۞§

§۞§ Dracula §۞§

Al doilea este un personaj fictiv. Personajul principal din romanul „Dracula” de Bram Stoker, contele vampir continua sa fascineze chiar si la un secol dupa ce a fost inventat! 
Romanul este renumit atat pentru actiunea sa, cat si pentru modificarile fundamentale pe care le-a facut in ceea ce priveste mitul vampiric, caci, desi nu a fost primul personaj ce intruchipeaza un vampir aristocrat in locul unei creaturi incapabile sa se integreze in societate [se hranea si se intorcea in cimitir, fara sa interactioneze in nici un fel cu oamenii], a fost cel ce a ramas in atentia publicului pana in prezent!

Fraza care l-a inspirat pe Bram Stoker este: In Valahia there ruled a prince called Dracula. […] Dracula had battled with the turks and lost. He was replaced by his younger brother.

Vlad [Dracula] Tepes pare sa nu intereseze decat un numar restrans de pasionati [marea majoritate romani], dar contele vampir Dracula este conglomeratul credintelor lumii intregi in ceea ce priveste creaturile sugatoare de sange ce pandesc din umbrele noptii!
Dracula a devenit un nume universal valabil pentru a desemna un vampir, dar asocierea lui cu domnitorul valah este de netagaduit!