Superstitii

Lista vechilor vampiri contine exemple nenumarate din toate colturile lumii; nicaieri insa mitul vampirilor nu a fost atat de puternic si de detaliat ca in Balcani. Practic, imaginea pe care o avem astazi despre vampiri vine din tari ca Serbia, Romania, Bulgaria sau Grecia.
Chiar si termenul “vampir” apare pentru prima data mentionat in limba sarba. Acelasi monstru se numea “strigoi” in romaneste si “vrykolakas”, “vorvolakas” sau “vorvolaka” in limba greaca.
Iar daca intre creaturile reprezentate de aceste denumiri existau initial diferente (spre exemplu, bautul sangelui este rar asociat cu vorvolaka), amestecul popoarelor din Balcani a dus la contopirea conceptiilor despre monstrii consumatori de sange sau de carne umana. Astfel se nastea vampirul sau varcolacul.
Sa nu uitam evident si de „contributia” -daca ii putem spune astfel- irlandezului Bram Stoker, cel care prin romanul „Dracula”, a ridicat mitul vampirilor balcanici de la stadiul de poveste locala la cel de fenomen cu raspandire globala.

Nu trebuie uitate nici vechile credinte slave in vampiri, credinte care au fost atat de puternice incat nici macar crestinismul nu le-a putut face uitate. In schimb, crestinismul le-a asimilat iar astazi le regasim cu preponderenta in Balcani si in estul Europei.
Asa se face ca ritualurile balcanice vorbesc de spiritele celor morti care continua sa se preumble printre cei vii timp de 40 de zile dupa moarte. In tot acest interval, rudele celor decedati sunt obligate sa lase cate o cana cu apa la streasina casei pentru ca sufletul sa isi poata alina setea, sa lase ferestrele sau usile deschise, sau sa imparta celor saraci lucruri pe care spiritul celui decedat sa le ia in lumea de dincolo.
Nerespectarea acestor ritualuri sau a normelor ingropaciunii poate duce la transformarea celui mort in vampir.

§ Superstitii legate de vampiri in Romania
§ Detectarea celor cu predispozitii spre vampirism
§ Semne pentru recunoasterea vampirilor
§ Identificarea victimelor vampirilor
§ Ritualuri privind inmormantarea presupusilor vampiri
§ Modalitati de distrugere a vampirilor
1. Decapitarea. Arderea. Scufundarea in apa sfintita. Injectia cu apa sfintita. Extragerea inimii.
2. Strapungerea cu o sabie. Argintul. Expunerea la lumina. Crucifixe – Obiecte sfintite. Strapungerea inimii cu un tarus.