Mitul Vampiric

In folclorul gotic, un vampir este un cadavru reanimat ce-si paraseste cavoul sau mormantul pentru a suge sangele celor ce dorm.

Se foloseste de sangele alcestora pentru a-si pastra forma de „viata”, iar daca mormantul i-ar fi deschis nu s-ar descoperi pe cadavru nici un semn de putrefactie.
Nu e de mirare ca imaginea vampirului a stat la baza literaturii si filmelor de groaza ale zilelor noastre… dar ce se afla sub fictiune nu este asa de seducator.
Mitul vampirului este vechi de sute de ani si poate fi gasit in aproape toate culturile globului, dar nu asa de mult ca in Europa rasariteana si Anglia. Viziunea de ansamblu asupra vampirului este ca oricine a fost secat de sange va deveni dupa moarte vampir si va capata aceeasi sete de sange caracteristica celui ce l-a transformat.
Copiii erau invatati rugaciuni speciale pentru a impiedica demonii sa ii posede daca mureau in somn, pe vremea cand malaria se raspandea pe teritoriul Europei, iar multi copii mureau in somn.

In Serbia, cazurile din 1731-1732 erau crezute a fi rezultatul inmultirii vampirilor in comunitate (confuzia a fost alimentata deoarece semnele malariei erau aceleasi cu cele din legendele cu vampiri). Stim insa in prezent ca malaria era cauzata de o boala purtata de puricii soarecilor.

Vampirismul este practica ce presupune inghitirea sangelui unui animal sau om. In vechile culturi se credea ca daca era baut sangele altui om, persoana in cauza capata puteri supranaturale.
Vampirismul din timpurile stravechi sunt in prezent catalogate drept o forma oculta si primitiva de canibalism. Bautul sangelui sau mancatul carnii altui om a fost folosit drept o forma de intimidare a inamicului prin terorizare psihologica.
In zoologie si botanica, termenul de „vampirism” este relationat cu ventuze, lipitori, tantari, vasc, lilieci si alte animale sau plante ce traiesc parazitand alte organisme si hranindu-se din lichidele lor vitale (fie sange sau seva).

§§۞§§ Relatari §§۞§§
§§۞§§ Superstitii §§۞§§
§§۞§§ Vampiri in culturile antice §§۞§§
§§۞§§ Vampiri vs. Stiinta §§۞§§