Relatari

Sa ne mutam insa atentia de pe taramul miturilor catre cel mult mai problematic si mai patrunzator, cel al relatarilor istorice despre cazuri de vampirism.

Una dintre cele mai elaborate si mai inspaimantatoare cronici vine din secolul al XII-lea, secol in care cronicarul si preotul William de Newburgh, relateaza o serie de intamplari fara nicio explicatie plauzibila aparenta, cel al cazurilor de vampirism care aveau loc in Anglia acelor timpuri.
Trebuie mentionat ca William de Newburgh este recunoscut in special pentru ampla sa lucrare “Historia Rerum Anglicarum”, o enciclopedie medievala a regilor englezi din perioada anilor 1066-1198. De altfel, cronicarul englez este considerat parintele criticii istorice si reprezinta totodata una dintre cele mai importante surse istorice din prima parte a mileniului II.
Pare ciudat ca un om renumit pentru obsesia cu care a incercat sa demonteze orice mit istoric, sa aminteasca de cazuri care ar face sa zambeasca orice pasionat de stiinta. Si totusi, William trateaza cu toata seriozitatea problema vampirilor, chiar daca termenul era cu siguranta necunoscut in acea perioada, si chiar mentioneaza faptul ca se asteapta la critici din partea scepticilor, cu atat mai mult cu cat nici nu dadea crezare unor atari fenomene, pana la proba contrarie.

§ Vampirul din Melrose Abbey [Anglia]
§ Vampirul din Alnwick [Anglia]
§ Vampirul din Silezia [Polonia]
§ Cismarul din Silezia

Alte cazuri documentate de oficialii de la acea vreme:
§ Peter Plogojowitz [Serbia]
§ Arnold Paole [Serbia]
Visum et Repertum – raportul din 1732 [varianta in engleza]

Sa nu credeti insa ca acest tip de relatari se opreste o data cu progresul stiintific! Chiar si dupa ce am iesit din tumultosul ev mediu, credinta in vampiri nu s-a stins!
§ Sarah Tillinghast [1799- Exeter, America]
§ Mercy Brown [1892 – Exeter, America]

In tara noastra de exemplu, cel mai recent caz mediatizat dateaza din 2009.
§ Petre Toma
§ Strigoiul din Medgidia