Despre

Exista o multitudine de site-uri despre vampiri. Din pacate marea majoritate sunt in engleza sau in alte limbi, asa ca am decis ca este cazul sa incep o serie de articole pe aceasta tema.
Am prezentat nu numai mitul vampiric, asa cum s-a transmis el de-a lungul timpului, dar si punctul de vedere stiintific! Medicina ofera mai multe posibile explicatii pentru vechile superstitii. Mai multe boli au fost asociate cu vampirismul; pana si procesul de descompunere ridica lasa loc de interpretari…
Adevarul este ca legendele cu vampiri erau atat de raspandite si atat de adanc inradacinate in subconstientul anumitor popoare, incat unele cazuri au fost urmarite si de Biserica in Evul Mediu. Este recunoascuta existenta mai multor cronici ce dateaza inca din secolele X sau XI.
Existau cateva divergente cu privire la adaugarea anumitor „creaturi demonice” pe lista vampirilor, dar in prezent marea majoritate a vampirologilor au cazut de acord cu faptul ca-n toate culturile antice sunt prezente referinte la creaturi ce se incadreaza in tiparele general acceptate! Astfel, cea mai veche mentiune a unui vampir are intre 6.000 si 6.500 de ani.

§۞§ Literatura §۞§

Literatura gotica a imbratisat miturile si le-a dus la un nou nivel! Ea este responsabila de aparitia unui nou tip de vampir… unul mai sofisticat, ce seamana mai mult cu un aristocrat decat cu un cadavru ratacitor.
La inceput au fost poeziile cu si despre vampiri, apoi au aparul nuvelele si-n final romanele!
Anne Rice a reusit sa captiveze imaginatia cititorilor din toata lumea cu uimitoarea ei serie Cronicile Vampirilor. Trebuie sa recunoastem ca a creeat un univers inedit si personaje fascinante ce ne poarta de-a lungul secolelor in diverse burguri Europene si nu numai. Complexitatea actiunii este cheia ce te face sa citesti toate volumele pe nerasuflate, iar profunzimea personajelor este dovada clara ca autoarea a pus suflet in romanele sale.

§۞§ Filme §۞§

O data cu dezvoltarea industriei filmului, Dracula [cel mai cunoscut personaj vampiric] a luat cu asalt cinematografele!
De aceea i-am dedicat si eu un spatiu cuprinzator pe site contelui Dracula – cel despre care inca se mai scrie si care este considerat un stereotip pentru vampirul modern.
Din romanele lui Rice doar primele trei volume au fost ecranizate [vol. „Interviu cu un vampir” a fost scenariu fidel pentru filmul cu acelasi nume, iar „Vampirul Lestat” si „Regina Damnatilor” au fost comasate intr-un film ce poarta numele celui de-al treilea volum al seriei] si exista pareri impartite cu privire la cat de reusite au fost filmele in comparatie cu cartile, nu putem decat sa regretam ca proiectul nu a fost bun la sfarsit!
In ultimul timp suntem pur si simplu asaltati de filme cu vampiri… si cartile pe care sunt bazate nu au consistenta operelor din trecut.
Cel mai bun exemplu este fenomenul Twilight, iar gradul meu de revolta fata de ce este exprimat prin filme este atat de mare incat am demarat o serie de articole pentru a incerca sa pun in evidenta greselile autoarei si cinismul sau cand afirma ca nu este interesata de bani ci vrea numai sa-si scrie linistita in continuare romane.

§۞§ Relatari §۞§

Site-ul nu se opreste la a furniza informatii despre vampiri ci exista si o ramura aparte pentru relatarile documentate. Va sunt puse la dispozitie date cu privire la cei ce au fost dezhumati in trecut pentru ca exista banuiala ca sunt vampiri [ex: Peter Pogojvitz, Arnold Pole], dar si cazuri mult mai recente [ex: Petre Toma]
Dupa cum aminteam mai sus, in arhivele religioase exista mai multe culegeri de relatari si marturii ale calugarilor si preotilor ce asistau la dezhumari in Evul Mediu; unii fiind rugati sa tina slujbe speciale pentru inlaturarea primejdiei.

§۞§ Vampire Killers §۞§

O categorie speciala o reprezinta si criminalii notorii asemanati cu vampiri datorita modului in care alegeau sa-si ucida victimele si a tratamentului pe care il aplicau ulterior cadavrelor acestora din urma.
Unii sufereau de boli psihice destul de grave, dar marea majoritate erau doar obsedati de sange si simteau o placere imcredibila in a lua viata semenilor lor.

§۞§ Elizabeth Bathory §۞§

Am dedicat o pagina speciala consetei Dracula – asa cum este cunoscuta in prezent Elizabeth Bathory. In trecut „Fiara din Carpati” a ucis intre 650 si 800 de tinere pentru a se imbaia in sangele lor. Pana la extragerea sangelui aloca timp si torturarii victimelor sale si folosea diverse instrumente pe care le aducea sotul sau de pe front sau pe care si le procura si si le modifica datorita averii indestulate de care dispunea! Este recunoscut ca in castelul Csejthe avea mai multe exemplare ale temutei Iron Maiden [dintre care unele modificate].

§۞§ Dracula vs. Dracula §۞§

Am ales sa includ intr-o serie aparte articolele privind personajul-vampir al lui Stoker – contele Dracula – comparand cu faptele documentate si legendele cu privire la Vlad Tepes, legende de la care a inceput sa se contureze figura enigmaticului domnitor valah.

–> Initial am colaborat cu DarkMyst si am creeat o ramura separata pe Shadows Realm. Ulterior, din moment ce am observat un interes din ce in ce mai mare si un feed-back foarte bun… ea m-a sfatuit sa-mi fac un domeniu separat. Am ales numele „Vampires Realm” in amintirea lunilor cat am postat pe blogul respectiv. Oricum cele doua site-uri vor fi mereu legate.

In momentul in care am mutat articolele -29.07.2010-, am fost surprinsa sa constat cat de multe sunt; 84. Cum se aduna articolele cand scrii cu placere/ <–