Commentarii rerum memorabilium quae temporibus suis contigerunt

Posted: septembrie 12, 2010 by ForSaKeN in Vlad Tepes
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Textul a aparut cu aproximativ un an inainte de moartea papei, deci la scurt timp dupa ce Vlad Tepes a fost intemnitat de Matei Corvin la castelul de la Visegrad.
Scris la persoana a treia, este considerat a fi autobiografia lui Enea Silvio Piccolomini – papa Pius al II-lea, este glorificarea unui pontificat implinit cu virtutile providentiale impotriva unei lumi rele, ce l-a dezamagit pe pontif deoarece nu a gasit sprijin la curtile europene pentru demararea unei noi cruciade. Papa a fost printre putinii [alaturi de Vlad si de membrii celebrei familii de Medici] care a recunoscut amenintarea otomana si a apreciat-o la justa sa valoare!
In textul scris in intregima in latina, regasim si un paragraf dedicat lui Vlad Tepes, pe care Piccolomini il numea Dragula.
Desi il lauda pentru victoriile de pe frontul de lupta, pleaca din pacate urechea la barfele ce incepusera deja sa circule despre Tepes… si le reda in textul sau aproape ad literam. Oricum se pare ca papa nu era atat de bine informat pe cat am crede!
Redau paragraful complet dedicat lui Dracula…

„Monstruoasa si nelegiuita crizime a lui Dragula. Tradarea lui fata de regele Ungariei a fost acum descoperita si el a for prins, in cele din urma.

Am descris ferocitatea austriecilor si faptele crude ale lui Albert. Se cere sa adaugam la acestea odioasa atrocitate si natura monstruoasa a lui Vlad Dragula, ale carui delicte sunt asa de faimoase printre valahii carora le-a fost domnitor incat nu exista tragedie care sa le intreaca.
Valahii sunt un popor care vietuieste dincolo de dunare, intre marea Euxina si tinuturile numite astazi Transilvania, unde se inalta sapte orase de limba germanica. Valahii vorbesc insa o limba italica, chiar daca-i imperfecta si foarte stricata. Unii cred ca pe vremuri au fost trimise in locul acela cateva legiuni romane ca sa lupte impotriva dacilor, care locuiau pe pamanturile acelea, si ca legiunilor respective le era comandant un anume Flaccus, de la numele caruia li s-a zis flahi si apoi, schimbandu-se unele litere, valahi. Urmasii lor, dupa cum am mai spus, ii intrec pe barbari in barbarie. In vremurile noastre le-a fost lor domn Dragula, om cu caracter nestabil si schimbator. In anul 1456 de la intrupare, Ioan Huniady, guvernator al regatului Ungariei, a pornit razboi impotriva acestuia, care trecuse de partea turcilor, l-a invins si l-a facut prizonier, osandindu-l apoi la moarte impreuna cu unul dintre cei doi fii ai sai, in timp ce un anume Vladislav ii lua locul ca domn al valahilor. Celalalt fiu al lui Dragula, care se Vlad, a scapat din mainile guvernatorului si la catva timp dupa aceea, strangandu-si o armata, l-a ucis pe Vladislav si a pus mana pe o parte din mostenirea parinteasca, dupa ce i-a ucis cu salbaticie pe toti cei care-i fusesera potrivnici lui si tatalui sau.
El a invadatprovincia Sibiului, a dat foc multor sate plice de oameni, a tarat dupa sine in lanturi, in Valahia, foarte multi oameni pe care i-a tras in teapa. Unii negutatori care, atrasi de fagaduielile de protectie ale Statului, treceau prin Valahia cu marfuri scumpe au fost ucisi, iar bunurile lor au fost pradate. De la Vurcia a poruncit sa-i fie adusi patru sute de copii sub pretextul de a-i pune sa invete limba valaha, insa i-a inchis intr-o casa cu cuptoare si, dandu-i foc, i-a ars pe toti. Pe barbatii cei mai nobili din neamul sau si care erau legati de el prin cea mai stransa rudenie, i-a ucis pe toti, impreuna cu sotiile si copiii lor. I-a ingropat pe unii dintre slujitorii sai pana la buric si apoi i-a strapuns cu sageti; pe altii, in schimb, i-a jupuit de piele. A capturat in razboi pe un anume Daym, fiul unui alt Daym voievod, si, pe cand era inca viu si cu vedere, a pus sa i se inalte mormantul, poruncind sa-i tina slujbele de inmormantare, iar cand acestea s-au incheiat, i-a tiat capul prizonierului. A aruncat in temnita 53 de soli trimisi lui de catre secui si de transilvaneni; apoi le-a cotropit tinuturile caci nu se temea de nici o faptura dusmanoasa, si le-a trecut p[rin foc si sabie. A pus sa fie tras in teapa Ceilin, comandantul ostilor sale, pentru ca nu stiuse sa faca pe plac monstruozitatii sale. Cazandu-i in mana 600 de oameni din Vurcia, ce eraupe cale sa se mute in alta provincie, a pus sa-i traga in teapa. Pe un anume Zegan, deoarece refuzase sa spanzure cu mainile sale un talhar ce fusese prins, a pus sa fie fiert intr-un cazan mare si l-a dat apoi sa fie mancat de cei din partea locului. A smuls pana si pruncii de la sanul mamelor lor si sub ochii lor i-a zdrobit de o stanca. Intrand in provincia Transilvaniei, i-a chemat la sine ca prieten pe toti va;ahii care locuiau acolo si, dupa ce i-a strans la un loc, si-a asmutit ostenii impotriva lor si i-a ucis, dand foc satelor lor. In aceste chipuri se spune ca ar fi omorat mai mult de 30.000 de oameni.
In anul 1462, imparatul turcilor, sub a carui putere se afla supus i-a cerut tribut. El a spus ca avea sa se duca la Adrianopol sa i-l predea si pentru aceasta a cerut o scrisoare catre capeteniile mai multor locuri care sa-i slujeasca de carte de sloboda trecere. I s-a facut pe plac. Trecand Dunarea cu oastea, fiindca era inghetata, cand i-auiesit in intampinare capeteniile turcesti, le-a si apoi a facut raite printe populatii, taind mai mult de 25.000 de suflete de amandoua sexele si ucigand si unele fecioare foarte frumoase, cu toate ca valahii le cerusera de sotii. A dus in Valahia un mare numar de prizonieri, dintre care pe unii i-a jupuit de vii, pe altii i-a pus pe foc imfipti in frigare, iar pe altii a pus sa fie prajiti in uleiul incins, iar pe cei ramasi i-a tras in teapa, asa incat tabara parea o padure de tepe.
Odata a vazut un om care era la camp si avea o camasa atat de scurta incat abia ii acoperea rusinea. L-a intrebat daca avea sotie si, raspunzandu-i acela ca da, porunci sa-i fie adusa femeia, si cand fu dinaintea lui o intreba ce lucruri se pricepea sa faca. Aceea i-a raspuns: „Sa torc si sa tes.” „Atunci pentru ce”, ii raspunse el, „n-ai facut pentru omul tau o camasa care sa-i acopere partile rusinoase?” – si porunci sa fie de indata trasa in teapa femeia; iar barbatului ii dete alta nevasta.
Dupa ce a savarsit atatea nelegiuiri a fost in cele din urma capturat de Matei, regele Ungariei, in iarna in care papa Pius s-a intors la Roma, venind de la Todi. Prilejul prinderii lui a fost oferit de urmatoarea scrisoare, scrisa deel imparatului turcilor, care i-a fost oprita sa ajunga la destinatie.
„Imparatului tuturor imparatilor si stapanitorului tuturor stapanitorilor ce se afla sub soare, stralucitului si marelui sultan Mahomed, fericit intru toate ale sale, Vlad, voievod si domn al Valahiei da semn de plecata supunere. Eu, sluga marii tale imparatii, iti dau de stire ca astazi plec spre tinuturile mele cu oastea si ma incred in Dumnezeu ca voi ajunge acolo, afara numai daca voi fi oprit de vointa Ta. De aceea o rog fierbinte pe Stralucirea Ta sa nu tina seama de ratacirea si de marele meu pacat, caci cu necugetare am pacatuit impotriva Ta si am savarsit rautati pe pamanturile Tale. Ci sa ma ierte pe mine Marea Mila a Ta si sa-mi ingaduie sa-Ti trimit Tie soli. Eu cunosc bine tot cuprinsul Transilvaniei si toata Ungaria si am mare pricepere la lucrurile si infatisarile locurilor. Daca va fi pe placul Inaltimii Tale, eu as putea, in chip de rascumparare a faptelor mele, sa dau in mana Ta, tot cuprinsul Transilvaniei, pe care stapanire punand, ai putea apoi sa supui toata Ungaria sub stapanirea Ta. Solii mei iti vor spune mai multe despre asta. Pana ce voi fi viu, eu voi fi sluga Ta, neclintita si credincioasa Tie. Dumnezeu sa dea marii Tale imparatii, ani multi si fericiti. Data la Rhotel, noiembrie 7, 1462”

NOTA: Textul a fost preluat din „Jurnalul lui Dracula” de Marin Mincu

╠ Articole relationate: ╣
Lista completa a articolelor despre Vlad Tepes
Lista completa a articolelor despre contele Dracula

Comentarii
  1. Anonim spune:

    Cei care au scris randurile astea otravite nu’s oameni, sunt caini! Niste nemernici insetati de putere care n’au gasit alta cale de a’si arata „maiestria” decat prin a tipari niste mizerii!! Oameni fara capatai,mai ales Matei Corvin! Mai mare prost ca el nu s’a vazut in toata istoria omenirii!! Cum doamne iarta’ma sa faci nunta cu banii pentru cruciada?! Si papa alt inteligent „vadit” ! Au vazut jegosii ca nu se pot masura cu Vlad din niciun punct de vedere si au raspandit draciile astea in toata Europa! Mare pacat de amintirea acestui martir al neamului romanesc,care nu este pretuit la adevarata sa valoare din cauza unuia ca Corvin, care se falea din umbra reputatiei lu’ tacs’o! La vreme de razboi au stat cu mainile’n san si au urzit tradari! Sper sa le fi fost platite faptele pe masura pe lumea cealalta! Si asta s’a intamplat cu siguranta caci Dumnezeu este cel mai drept judecator!..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s