Portretul lui Vlad Tepes

Posted: septembrie 30, 2010 by ForSaKeN in Vlad Tepes
Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Vlad TepesEste vorba bineinteles despre portretul care i-a fost facut lui Vlad in timpul prizonieratului la Visegrad, donjonul locuibil de langa Buda unde a fost prizonier timp de 13 ani din ordinul lui Matei Corvin.
In prezent portretul este pastrat in castelul Ambras [Austria], iar cele cateva replici ale sale sunt raspandite in colectiile private ale urmasilor nobililor maghiari ce faceau parte din anturajul cel mai exclusiv al regelui ungar.
Exista mai multe gravuri [eu le-as numi mai degraba caricaturi] ce s-au raspandit in secolul XV prin intermediul tiparului, impodobind brosurile ce cuprindeau povestirile germane. Acelea reprezinta mai mult imaginea pe care acele povesti fantastice si exagerate le trezeau in imaginatia poporului, caci, sa nu uitam, acele brosuri il creioneaza pe Vlad Dracula intr-o lumina strict negativa si s-au raspandit prin intermediul negustorilor si boierilor ce ii erau potrivnici lui Tepes.

Papa Pius al II-lea il descria ca pe „un barbat voinic si cinstit ca infatisare, al carui chip  arata demn de un principe, in asa masura este sufletul omenesc deosebit de aspectul fizic.” [preluat din „Dracula” de Matei Cazacu, pag. 129]

Niccolo de Modrussa se exprima astfel:
„[Nu era] prea inalt la stat, dar foarte viguros si zdravan, cu o infatisare cruda si fioroasa, nasul mare si vulturesc, narile umflate, pielea fetei fina si rosiatica, gene foarte lungi care inconjurau ochii verzi si larg deschisi, pe care sprancenele negre si stufoase ii faceau amenintatori; chipul si barba rase, in afara mustatii. Tamplele iesite mareau volumul capului. Un gat de taur lega ceafa mare de umerii lati, pe care cadeau pletele negre si carliontate.”
[preluat din „Dracula” de Matei Cazacu, pag, 129]

Matei Cazacu ne prezinta in romanul sau istoric dedicat voievodului medieval o descriere amanuntita ce nu poate fi rezultatul decat unei  analize atente: „[…] domnitorul este infatisat in semiprofil, purtandn pe pletele lungi si buclate o toca de catifea rosie impodobita in partea de jos cu opt siruri de perle. Pe frunte, o stea de aur cu opt colturi, impodobita cu un enorm rubin patrat, sustine o egreta prelungita in partea inferioara prin cinci perle de marime considerabila. Sprancenele arcuite lasa sa se descopere ochii gri-verzi larg deschisi. Un nas lung si usor arcuit, cu nari proeminente, acopera o parte din lunga mustata bruna, dreapta, care taie fata pe aproape toata latimea ei. Buza de jos, rosie si iesita, ca aceea a Habsburgilor, delimiteaza barbia cu usor prognatism. Aceasta combinatie de nas curbat peste buze rosii este numita „cioc de papagal peste doua cirese” . Vlad Dracula poarta o camasa rosie batand in portocaliu, o tunica rosu-aprins, purpurie, incheiata cu mari nasturi rotunzi impodobiti cu nestemate.  O mantie de samur cu gaitane purpurii completeaza tinuta.”

╠ Articole relationate: ╣
Lista completa a articolelor despre Vlad Tepes
Lista completa a articolelor despre contele Dracula

Comentarii
 1. marinau alex spune:

  Mi-a placut ,si ma ajutat ! @_@ :)) ;P

 2. pinky spune:

  foarte interesanta descrierea

 3. Vlad Tepes spune:

  De ce ar fi ordonat Matei Corvin sa i se faca un portret prizonierului sau? Cum putea sa arate asa un prizonier despre care se presupune ca ar fi stat 13 ani intr-o inchisoare? daca tu ai fi Matei Corvin si ti-ai tine un rival in prizonierat timp de 13 ani, te-ai gandi la un moment dat sa aduci un pictor, sa-l imbraci frumos pe prizonier si sa-i comanzi un portret, cu toate insemnele cavaleresti la purtator? Pe bune?

 4. anca chelariu spune:

  a fost un adevarat erou

 5. guess who spune:

  Portreul clasic pe care-l stim toti arata ochi caprui, nu ochi verzi. Dovada ca nu e realistic, ci intr-adevar o caricatura facuta post-mortem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s