Desi numele filmului lasa sa se inteleaga ca este bazat pe al treilea volum din serie – „The Queen of the damned” de Anne Rice, aparut in 1988, scenariul contine si elemente din predecesorul sau – „The vampire Lestat” – publicat in 1985.
Chiar in anul publicarii volumului numarul 3, Warner Bros. a achizitionat drepturile de ecranizare in urma preluarii casei de productie Lorimar Productions. Aceasta din urma detinea si drepturile pentru trilogia „The Mayfair Witches”.
Dupa ce in 1994 pelicula „Interview with a vampire” s-a bucurat de un succes greu de ignorat, Neil Jordan a incercat sa demareze un proiect pentru ecranizarea urmatoarelor volume, dar nu a reusit sa mobilizeze toti actorii ce s-au implicat initial, asa ca a decis sa renunte.
Presati de faptul ca in anul 2000 drepturile aveau sa reintre in posesia autoarei Anne Rice, cei de la Warner au inceput sa rescrie scenariul in 1998. Deoarece „The vampire Lestat” a fost etichetat drept prea „episodic” pentru a putea fi adaptat, s-a decis ca filmul sa fie bazat in mare parte pe „The Queen of the Damned”, folosind de asemenea cateva elemente din volumele anterioare.
Acest lucru a fost o dezamagire atat pentru autoare, cat si pentru fanii ce au asteptat aproape 10 ani un nou film bazat pe romanele lui Anne Rice. In consecinta, autoarea nu s-a mai implicat la fel de activ in acest proiect, scenariul purtand aproape in intregime semnatura lui Scott Abbott si a lui Michael Petroni. De asemenea, nici unul dintre actorii ce au aparut in „Interview with a vampire” nu a dorit sa se implice in „Queen of the damned”, desi lui Tom Cruise i s-a oferit posibilitatea de a se intoarce. Australianul Michael Rymer a acceptat sa preia regia.
Prima care a confirmat participarea la filmari a fost cantareata Aaliyah care urma sa joace rolul reginei Akasha, iar casting-ul pentru un actor care sa-l interpreteze pe Lestat a durat mult mai mult, printre cei propusi numarandu-se si Wes Bentley, Josh Hartnett sau Heath Ledger. Abia in anul 2000, irlandezul Stuart Townsend a primit acceptul chiar si de la Anne Rice.

Cand filmul a fost lansat in 2002, criticiii nu au fost prea impresionati… si nici fanii vampirilor lui Rice! A primit doar 3 nominalizari si nu a castigat nici un premiu.
Acestia s-au plans de scenariul care a lasat „gauri” in poveste nereusind astfel sa fuzioneze cele doua romane; desi trezirea lui Lestat si ascensiunea sa ca vedeta rock au fost folosite, iar viata sa a fost sintetizata in cateva episoade prezentate sub forma unor incursiuni in jurnalul citit de Jesse, multi au considerat ca a fost o greseala sa puna accent pe Lestat intr-un film purtand numele ce face referire la Akasha.
Mai mult, povestea reginei si a celor doua gemene a fost omisa, in film fiind prezenta doar Maharet, desi in carte Akasha este distrusa de Mekare!
–> Alte diferente:
– Cand Marius descopera ca Akasha s-a trezit si l-a ucis pe rege, este atacat de aceasta din urma, dar este crutat deoarece Akasha este atasata de el fiindu-i recunoscatoare pentru secolele cat a avut grija de ea, dar in film nu este prezentata aceasta lupta intre cei doi si nici faptul ca Marius a fost intemnitat in gheata pentru a nu da de veste Celor Stravechi [Marius este salvat de Pandora si Santino].
Lestat este confuz cu privire la viziunea Akashei despre „noua lume” atunci cand este dus pe o insula si vede cu femeile sunt manipulate de regina sa se razvrateasca impotriva barbatilor lor. In film, Lestat este convins cand vede din sangele lui Jesse povestea spusa de Maharet, si argumentele Celor Stravechi.
Jesse este transformata de Lestat, desi in carte ea era deja vampir in momentul confruntarii [primul vampir creeat de Maharet].
– In roman Akasha este decapitata, iar Mekare ii consuma inima si creierul [unde gemenele stiau conform credintelor lor ca rezideaza sufletul si constiinta] devenind astfel noua purtatoare a spiritului Amel si deci noua regina a vampirilor. In film, Maharel bea ultima picatura de sange a Akashei si se transforma intr-o statuie de marmura [Marius face referire la final ca „doarme” deci ca este in aceeasi stare in care erau Akasha si Enkil cand ii ascundea].

Actorii din versiunea finala:
* Aaliyah – Queen Akasha
* Stuart Townsend – Lestat
* Marguerite Moreau – Jesse
* Vincent Perez – Marius
* Paul McGann – David Talbot
* Lena Olin – Maharet
* Christian Manon – Mael
* Claudia Black – Pandora
* Bruce Spence – Khayman
* Matthew Newton – Armand

La momentul lansarii se implineau aproximatic sase luni de la moartea tinerei Aaliyah [a murit in urma unui accident in timp ce se intorcea de la filmarea unui videoclip]. Fratele ei, Rashad Haughton, a fost rugat sa ajute la titrarea anumitor portiuni de film.
Vocea folosita in cantecele cantate de Lestat ii apartine lui Jonathan Davis – membru al formatiei Korn. Datorita unor conflicte contractuale, nu au putut sa foloseasca versiunile respective cand au lansat albumul original [soundtrack]
Pentru scena in care Lestat sustine concertul din Death Valley, au fost recrutati peste 3000 de „goths” via internet.

๑۞๑ Articole relationate: ๑۞๑
Interview with a vampire
Queen of the Damned [Soundtrack]

Comentarii
  1. Setekh spune:

    Awesome!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s